barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Maks Antraks - interview 13 augustus 2013

Maks A of Maks Antraks is een Rotterdamse muzikant die al weer heel wat jaren meedraait in de rock- en blueswereld. Tot voor enkele jaren maakte hij deel uit van Woody & The Bluepackers en nu is hij bezig met een eigen cd onder de naam MAKS. Een promo-cd was mij al toegezonden en dat leek mij een mooie gelegenheid om eens met Maks in gesprek te gaan. Een afspraak werd gemaakt, maar het gesprek moest nog wel even wachten tot Maks weer terug was van een tournee door de VS met de Jeroen van Tuijl Band.

Op dinsdag, 13 augustus, was het dan eindelijk zover en reisde ik met de metro naar het huis van Peter Lebbink, zoals hij in het dagelijkse leven heet, in Rotterdam. Daar werd ik hartelijk ontvangen. Dat hij iets in de muziek doet werd meteen duidelijk. De voorkamer is namelijk volledig als studio ingericht met gitaren, versterkers en computers.

Onder het genot van een kop koffie vertelt Maks mij dat hij al twee jaar bezig is om zijn huis te verkopen en dat hij net een nieuwe makelaar in de arm heeft genomen. Hij wil geen bezit meer hebben in Nederland en speelt met de gedachte naar het buitenland te gaan. Zeker na de tour met de JvT Band door de VS is hij er steeds meer van overtuigd geraakt dat er in het buitenland andere kansen liggen. Hij vertelt verder dat hij nu noodgedwongen thuis zit nadat zijn vorige werkgever zijn afdeling heeft opgeheven. Deze onvrijwillig verkregen vrije tijd heeft hij gebruikt om aan zijn nieuwe cd te werken en ook kon hij rondtoeren door de VS.

Maks A is al jaren bezig in de muziek en heeft in diverse bands gespeeld. Oorspronkelijk komt hij uit de punk en new wave van de tachtiger jaren en zijn grootste invloed stamt nog steeds uit die tijd. Hoewel hij de laatste jaren voornamelijk bezig is geweest met blues trekt hij toch meer naar de rock. In 2007 werd Woody & The Bluepackers opgericht, een bluesrockformatie waar ook zijn langjarige vriend Peter Barnouw deel van uitmaakt. Maar door verschil van inzicht valt de band eind 2011 weer uit elkaar. Maks heeft dan inmiddels al wat eigen materiaal geschreven en hij besluit alleen verder te gaan. Hij speelt zelf naast drums ook gitaar, keyboards en hij zingt en in zijn eigen huisstudio en bij Peter Barnouw worden een aantal songs opgenomen, waarvan er zeven op de promo-cd "Winter In Vegas" verschijnen. Naast Maks en Peter speelt ook Jeroen van Tuijl er een aantal gitaarpartijen op mee. Dit was niet het kant-en-klare product, zo vertelt Maks mij. Hij heeft al weer wat aan de nummers zitten sleutelen en er zal nog wel wat moeten gebeuren voordat de cd uitgebracht kan gaan worden. Maar de bedoeling is nog steeds dat het in oktober klaar is.

                

Verder vertelt Maks over de tournee door de VS, waarvan hij net is teruggekeerd. Die is hem zeer goed bevallen. Het viel hem op dat het publiek daar nog mee doet in tegenstelling tot hier, waar je meestal dikbuikige grijze mannen met een biertje in hun hand ziet rondhangen. Er volgt een anekdote over een optreden in Clarksdale waar Jeroen even geen zin heeft en liever wat gaat roken. Hij roept "Is there a guitar player in the house", waarop iemand opstaat, naar het podium loopt en Jeroens gitaar overneemt. Deze loopt van het podium en de invaller speelt een geweldige versie van "The Sky Is Crying". Achteraf blijkt het de bekende bluesgitarist Tommy Stillwell te zijn, die gewoon zin had een stukje mee te spelen.

Op de vraag wat we nog van Maks A. kunnen verwachten begint hij te lachten en antwoordt: "Wereldberoemd worden. Dat wil ik al sinds ik jong was en dat wil ik nog steeds". Maar, weer terug met beide benen op de aarde, gaat hij verder: "Als ik straks mijn cd heb uitgebracht en hij bevalt zodanig dat mensen hem kopen dan ben ik op mijn manier toch een beetje wereldberoemd". Hij heeft nog geen plannen gemaakt of hij weer een band gaat oprichten en ermee gaat optreden. Hij heeft jarenlang plannen gemaakt en omdat hij een vaste baan had heeft hij kunnen werken vanuit een zekere positie. Maar nu is gebleken dat alles eigenlijk ook allemaal niet zo zeker is laat hij het gewoon op zich afkomen. Hij ziet zichzelf ooit nog wel eens op Las Palmas wonen en hij weet ook precies waar.

Daarna laat Maks mij nog wat filmpjes zien van optredens met de JvT Band, waaronder dat met Tommy Stillwell (zie hieronder). Dan is de tijd weer gekomen om naar huis te gaan. Ik had een leuk gesprek met Maks en ik denk dat we zeker nog meer van hem gaan horen. In ieder geval ben ik benieuwd naar zijn cd.

Reacties

Alice op 03-10-2013 15:04

Leuk om iets meer van Maks te weten te komen.... en ook ik ben benieuwd naar de CD.

Eric op 03-10-2013 19:09

Ik heb de promo-cd al mogen beluisteren. Zie hier mijn recensie:

http://barnowlblues.punt.nl/content/2013/07/Maks--Winter-In-Vegas

Maks op 25-11-2013 19:30

Alice, het gaat geen blues CD worden,hoor!  :)

Luister maar eens op deze website: www.reverbnation.com/maks

Groeten,

Maks

John op 25-11-2013 20:36

Top maks jes jeh jeh

toch maar een comeback van de dolbies,,??

gr j goedhart

maks op 25-11-2013 22:48

Hee John!  Hoe kom jij hier terecht?  :-)

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl