barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Anders Osborne - Three Free Amigos

Onlangs kreeg ik de EP "Three Free Amigos" van Anders Osborne toegespeeld. Dit kleine album is al in februari verschenen, maar raakte helemaal uitverkocht tijdens zijn Amerikaanse tournee. Ik weet eigenlijk niet of het in Europa verkrijgbaar is. Maar omdat ik behoorlijk onder de indruk was van Osbornes beide vorige cd's "American Patchwork" en "Black Eye Galaxy" wil ik er hier toch ook nog een paar woorden aan wijden. Anders Osborne is een uit Zweden afkomstige zanger en gitarist, die zich jaren geleden in de VS heeft gevestigd, van daaruit een stevige reputatie heeft opgebouwd en een behoorlijke catalogus aan albums heeft uitgebracht.

De EP "Three Free Amigos" is eigenlijk als zoethoudertje uitgebracht tussen twee volwaardige albums. Het bestaat uit zes zelfgeschreven songs, waarvan er vier helemaal nieuw zijn. Anders Osborne beweegt zich in het ruime gebied van de americana, waarbij hij de blues duidelijk als basis gebruikt. Dat is al meteen duidelijk in de opener, de titelsong "Three Free Amigos". Het is een bijna 8 minuten durend verhaal over muziek en het plezier dat hij heeft terwijl hij aan het toeren is. Je hoort een duidelijk countryachtig nummer, maar door het gitaarwerk is het duidelijk geënt op de blues. Geheel verrassend is "Marmalade" een reggaenummer om op een rustig Diddley-ritme verder te gaan met "Jealous Love". Dan volgt het melancholische "It's Gonna Be Okay", waarbij het samenspel tussen de harmonica van Johnny Sansone, Osbornes gitaar en de samenzang tussen Osborne en zangeres Maggie Koerner voor het extra dramatische effect zorgen. "Never Is A Real Long Time" is door de zang van Osborne en Koerner eveneens een gevoelige song. Afgesloten wordt met het uptempo "We Move On" dat toch nog voor een vrolijke noot zorgt.

BarnOwlBlues vindt: Als opvulling tussen twee normale cd's is "Three Free Amigos" meer dan een zoethoudertje. Ook in deze zes songs bewijst Anders Osborne een songwriter van formaat te zijn. Na het ruige "Black Eye Galaxy" is dit een veel subtielere plaat geworden. De opvolger "Peace" is inmiddels in de VS uitgekomen. Vol verwachting klopt mijn hart.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl