barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Chitlin Crew : Verslag van een repetitie - 8 december 2014

De uitnodiging lag er al wat langer, maar door allerlei omstandigheden konden we er afgelopen weekend dan eindelijk op ingaan, namelijk het bijwonen van een repetitie van Chitlin Crew. Bassist Dick 'El Mano' Baxter ken ik al enkele jaren via onder meer bluesforum.nl en enkele andere media. En op een gegeven moment vroeg hij me of ik het wellicht eens leuk zou vinden een repetitie bij te wonen. En afgelopen zondag togen mijn vriendin Franka en ik dan eindelijk naar Hoogvliet.

De repetities vinden daar plaats in een oud schoolgebouw. Dit zal daar nog tot het eind van deze maand kunnen, omdat het schooltje dan wordt gesloopt. Maar inmiddels is een andere repetitieruimte gevonden in Barendrecht.

                    

De band heeft in een aantal andere samenstellingen al eerder bestaan en vanaf juli van dit jaar wordt deze naast de al genoemde El Mano gevormd door drummer John Maanster, gitarist Boy Brons en zanger John Fijan. Bij onze binnenkomst was de repetitie al in volle gang. Na de begroeting namen we plaats op een kruk en kregen we het repertoire van Chitlin Crew voorgeschoteld. Dit repertoire bestaat naast een aantal covers als "Walking The Dog" en "Before You Accuse Me" uit eigen werk, dat voornamelijk wordt geschreven door John Fijan en Dick Baxter. De eigen composities krijgen vaak iets mee uit bekende songs van anderen. Dick vertelde dat dit wordt gedaan om bij het publiek een moment van herkenning te weeg te brengen. Zo hoor je bijvoorbeeld het intro van "Sweet Home Alabama" bij een eigen compositie. Het is een bijzondere aanpak, maar het werkt wel.

De bandleden zijn stuk voor stuk door de wol geverfde muzikanten met jarenlange ervaring. John  Maanster houdt met zijn swingende drumwerk het ritme strak. El Mano is een bassist met een duidelijk achtergrond als gitarist. Met zijn basloopjes geeft hij een goede ondersteuning aan de gitaar. Bo is een smaakvol gitarist, die de zang aanvult en zowel smaakvol rond als snel en scherp kan soleren. John Fijan is een goede zanger met een vol stemgeluid en een goed bereik. Er waren wat problemen met het rondzingen van het geluid, maar dat kon met een andere microfoon en gedraai aan wat knoppen vrij snel worden opgelost. De repetities worden op een laptop opgenomen. De band speelt namelijk niet van papier af en op deze manier kunnen nieuwe vondsten en ideeën snel worden teruggevonden.

                    

Tijdens de koffiepauze en na afloop van de repetitie hebben we nog uitgebreid met de bandleden gesproken. En vooral El Mano gaf een college over zijn (bas)gitaren en versterkers. Hij restaureert, bouwt zelf en past zijn instrumenten naar eigen behoefte aan.

Het was een mooie gelegenheid om eens een kijkje in de keuken van Chitlin Crew te krijgen. Kortom, een leuke en leerzame middag.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl