barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Chris James & Patrick Rynn - Barrelhouse Stomp

Kennelijk hebben Patrick Rynn en Chris James de taak op zich genomen de oude elektrische blues te koesteren en in ere te houden. Op hun derde album voor het Earwig label, "Barrelhouse Stomp" klinken zij alsof zij het geheel vijftig jaar geleden in de Chess-studio's hebben opgenomen. Even een korte bio van de heren. Chris James begint op 11-jarige leeftijd met piano spelen, neemt daarna de harmonica erbij en verdiept zich pas later in de gitaar. Dat hij als pianist is begonnen is aan zijn gitaarspel duidelijk te horen. Patrick Rynn speelt al jarenlang bas en gitaar als zij elkaar tegenkomen. Zij spelen al sinds 1990 samen en treden zowel als onderdeel van Bob Corritore's Rhythm Room All Stars en in hun eigen The Blue Four op. En ook als duo zijn zij druk doende.

Voor dit album krijgen zij hulp van niemand meer dan de pianisten Henry Gray, Aaron Moore en David Maxwell, gitarist Jody Williams (ooit bij Howlin' Wolf), saxofonisten Eddie Shaw, Johnny Viau en Norbert W. Johnson en harmonicablazer Rob Stone. En op drums horen we Willie ‘Big Eyes‘ Smith, Willie Hayes en Eddie Kobeck. Aan de namen te zien een fraaie verzameling van jong en oud en dat is ook precies wat we op dit album te horen krijgen. Een fraaie mix van eigen werk en covers van Robert Nighthawk, Little Brother Montgomery, Junior Parker, Big Bill Broonzy en Elmore James. Beginnend met het swingende "Goodbye, Later For You" tot de afsluiter "Last Call Woogie" blijft het album aanstekelijk en gewoon lekker. De jagende bas van Patrick vormt het stevige rockende fundament, waarop de andere muzikanten verder kunnen bouwen. Chris is een uitstekende gitarist, die net zo goed kan rocken als smaakvolle licks neerzet. De bijdragen van de gasten zijn waardevol en vooral "Just Another Kick In The Teeth" is het genieten van de legendarische Shaw en Williams. Verdere hoogtepunten zijn "Vicksburg Blues" met een melancholisch saxgeluid en "It Always Could Be Worse" met prachtig harmonicaspel van James.

BarnOwlBlues vindt: Er is genoeg te genieten op dit album met old-school Chicagoblues. Chris James en Patrick Rynn houden de vlag hoog en met de ondersteuning van deze uitstekende muzikanten is dit een aanrader geworden.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl