barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Howlin' Wolf 1910 - 1976 (deel 2)

Vervolg van: Howlin' Wolf 1910 - 1976 (deel 1)

In Chicago haalt hij eerst Jody Williams weg bij de band van Memphis Slim en die wordt Wolfs eerste gitarist Maar binnen een haar haalt hij Hubert Sumlin over vanuit Memphis over te komen naar Chicago. In de studio van Chess wordt het agressieve geweld uit Memphis vervangen door het subtielere geluid van Chicago. Hubert Sumlins subtiele gitaarwerk achter de rauwe stem van Wolf zal het kenmerk zijn voor een lange serie hits. Hij begint in 1954 als ritmegitarist in de band van Wolf en ontwikkelt zich binnen enkele jaren als leadgitarist. Sumlin speelt zelden akkoorden en soleert soms door de zang van Wolf heen. In 1956 staat hij in de hitlijsten met "Evil" en "Smokestack Lightnin’". Zijn platen verkopen verder redelijk, maar hits blijven daarna uit. Pas nadat hij de songs van Willie Dixon, zoals "I Ain’t Superstitious", "Little Red Rooster", "Spoonful' en "Wang Dang Doodle", komen de grote successen. Muddy Waters is de andere ster bij Chess en ook hij heeft vele hits met nummers van Dixon en de beide heren zijn steeds in een felle strijd verwikkeld voor de nieuwe songs. Deze, overigens collegiale, rivaliteit zorgt ervoor dat zij elkaar naar steeds grotere hoogten drijven. In de loop van de jaren verandert de samenstelling van zijn band met enige regelmaat en als gitarist werken mensen als Willie Johnson, Jody Williams, Lee Cooper, L.D. McGhee, Otis 'Big Smokey' Smothers, diens broer Little Smokey Smothers, Jimmy Rogers, Freddie "Abu Talib" Robinson en Buddy Guy voor hem. Maar over het algemeen blijft de naam Hubert Sumlin toch aan Howlin' Wolf verbonden en op een aantal uitstapjes in de vijftiger jaren blijft deze zijn vaste gitarist.


De LP "Howlin' Wolf" uit 1962, vanwege de hoesafbeelding ook 'The Rocking Chair Album' genoemd, is het meest invloedrijke album van hem. Met bijdragen van onder meer Willie Dixon, Sam Lay en Jimmy Rogers staan er nummers op als "Wang Dang Doodle", "Goin' Down Slow", "Spoonful" en "The Red Rooster", die al snel een weg vinden naar jonge Britse bands als de Yardbirds en de Rolling Stones. En die veroorzaken met deze songs een ware revolutie in de muziek. In 1964 toert Howlin' Wolf door Europa met het American Folk Blues Festival en in 1963 heeft hij in Engeland een hit met "Smokestack Lightnin'". Veel van zijn hits worden gespeeld door jonge Europese bandjes en met "The Red Rooster" hebben de Rolling Stones een nummer 1-hit. In 1965 zien miljoenen hem als hij tijdens het tv-programma Shindig op hun uitdrukkelijke verzoek het voorprogramma verzorgt voor de Rolling Stones.

In 1964 houdt de samenwerking tussen Dixon en Wolf op en begint hij met het opnemen van zijn eigen songs. Een van de klassiekers uit deze periode is "Killing Floor", dat later door Led Zeppelin wordt opgenomen en wordt voorzien van hun naam als componist. Iets waar zij zich wel vaker schuldig aan hebben gemaakt. In 1967 verschijnt het album "The Super Super Blues Band", waarop hij samen met zijn grootste rivaal Muddy Waters en Bo Diddley te horen is. Aan het eind van de zestiger jaren worden de songs van Howlin' Wolf gespeeld door vele anderen, waaronder de Doors, Electric Flag, Blues Project, Cream en Jeff Beck. Hierdoor krijgt hij de waardering van het jonge blanke publiek en Chess wil hier verder van profiteren door hem de studio in te sturen en een 'psychedelisch' album te laten opnemen. Achteraf is "The Howlin' Wolf Album" de grootste fout van zijn carrière gebleken. In 1970 neemt hij een album op met Eric Clapton, Steve Winwood, Ian Stewart, Bill Wyman, Charlie Watts  en een aantal anderen, "The London Howlin' Wolf Sessions". Door een auto-ongeluk eerder dat jaar, waarbij hij door de voorruit werd geslingerd, heeft Wolf een nierbeschadiging en hartproblemen overgehouden. Dit maakt hem trager en minder dynamisch dan voorheen, maar de kwaliteit van het album is stukken beter dan de eerdere poging het jonge blanke publiek te bereiken. In 1973 verschijnt zijn laatste lp, "The Back Door Wolf".

                    

In de loop van de zeventiger jaren gaat de gezondheidstoestand van Wolf steeds verder achteruit. Hij krijgt een aantal hartinfarcten, die hij steeds te boven komt, maar die hem een steeds ziekere man maken. Tijdens optredens bepaalt bandleider Eddie Shaw dat hij slechts met een handvol songs mag meedoen, de rest wordt door de band opgevuld. Maar af en toe komt het oude vuur nog boven en de laatste studio- en live-opnamen laten dan een Wolf horen die de tent nog steeds kan afbreken. Zijn laatste show is in november 1975, wanneer hij samen met B.B. King, Little Milton en Bobby 'Blue' Bland optreedt in het Amphitheatre in Chicago. In januari 1976 gaat hij naar het Veterans Administration Hospital in Hines, Illinois voor een operatie, maar die komt hij niet meer te boven. Chester Burnett, de Howlin' Wolf, overlijdt er op 10 januari. Hij is dan 65 jaar oud en laat zijn vrouw Lilly en hun twee dochters na. Hij wordt begraven op Oakridge Cemetery, Hillside, Cook County, Illinois. Van zijn grafsteen wordt beweerd dat deze door Eric Clapton is aangeschaft.

Howlin' Wolf heeft een eredoctoraat van het Columbia College in Chicago. Kort na zijn overlijden wordt een manshoog beeld van hem geplaatst in een park in Chicago. Onder leiding van Eddie Shaw blijft zijn band, de Wolf Gang, nog een aantal jaar samen en houden zijn muziek levend. In 1980 wordt hij opgenomen in de Blues Foundation Hall of Fame en in 1991 in de Rock and Roll Hall of Fame. De Howlin' Wolf was een van de meest invloedrijke bluesmuzikanten en hij laat een groot erfgoed na en artiesten als de Rolling Stones, Eric Clapton, Doors, Led Zeppelin om er maar een paar te noemen zijn schatplichtig aan hem.

Na zijn dood richt zijn dochter Bettye Kelly de Howlin' Wolf Foundation op met als doel zijn nalatenschap te bewaren en uit te bouwen. De stichting beschermt de bluesmuziek als geheel, zorgt voor beurzen voor muziekstudenten en ondersteunt bluesmuzikanten en speciale programma's. Ieder jaar wordt in West Point, Mississippi het Howlin' Wolf Memorial Blues Festival gehouden. Dit is een van de festivals en jaarlijks terugkerende gebeurtenissen die zijn naam in ere houden.Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl