barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Paul Carrack - Interview en optreden 10 juli 2014

Paul Carrack is een in het Engelse Sheffield geboren zanger en muzikant, die zijn sporen heeft verdiend bij bands als Ace, Squeeze, Roxy Music en Mike & the Mechanics. Ook is hij geruime tijd als soloartiest bezig en heeft hij daarnaast samengewerkt met Eric Clapton, de Eagles, Tom Jones om er maar een paar te noemen.

Na een tournee met Eric Clapton, die hem door de VS, Japan en Europa heeft gevoerd is hij nu met zijn eigen band onderweg en dit voerde hem deze avond naar De Boerderij in Zoetermeer. Een mooie gelegenheid om met deze zanger een gesprek aan te gaan.

 

Hallo Paul. Bedankt dat je ons dit interview wilt geven. Hoe gaat het ermee?

Ik heb wat last van mijn keel, dus ik doe wat rustig aan. Geen probleem verder. Verder gaat het erg goed.

Jij speelt zowel op grote festivals als in theaters en kleinere clubs. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Ach, zowel festivals als kleinere clubs hebben hun voordelen. In Groot-Brittannië spelen we bijvoorbeeld bijna uitsluitend in theaters. Festivals zijn financieel gezien gunstiger. Mijn persoonlijke voorkeur gaat toch uit naar de wat kleinere zalen, waar het publiek speciaal naar mij komt, en de songs kent en meezingt.

Wanneer realiseerde je je voor het eerst dat je muzikant wilde worden in plaats van een normale baan te nemen?

Dat kwam al vrij vroeg. Ik was niet goed op school en had alleen maar interesse in voetbal en muziek. Ik kom uit een familie van handwerkslieden en winkeleigenaren. Ik ben opgegroeid in een winkel. Mijn vader was behanger en schilder met een eigen zaak, die overleed toen ik nog maar pas 11 jaar oud was. Mijn broer, die toen 15 jaar oud was, werd het hoofd van de familie en men had graag gezien dat wij de zaak zouden overnemen. Muziek werd gezien als tijdverdrijf. Leuk, maar naast het normale werk. En dat ik mij steeds meer met muziek ging bezighouden werd toen niet echt gewaardeerd. Maar uiteindelijk is het toch goed gekomen.

De meeste kennen jou als zanger, die ook gitaar en toetsen speelt. Maar je bent ook een songschrijver, die enkele wereldhits op zijn heeft staan. Waar haal je jouw inspiratie vandaan? Ben jij iemand die gaat zitten en aan het eind van de dag vijf liedjes kant en klaar heeft liggen?

Nee, helemaal niet. Ik begin pas te schrijven als er een nieuw album moet verschijnen. Op zich schrijf ik niet zoveel. Mijn liedjes zijn vrij simpel en teveel ervan zou waarschijnlijk alleen maar gaan vervelen. Ik wil het zo fris mogelijk houden. Vaak heb ik een melodie in mijn hoofd, die ik dan met mijn telefoon opneem. Later vormen die stukjes zich dan tot een liedje. Soms heb ik eerst een stukje tekst en dan komt de rest later. Een vaste werkwijze heb ik niet, maar meestal vormt zich eerst een melodie en later pas de tekst.

Je bent nu 63 jaar oud, een leeftijd waarop de meeste het rustiger aan gaan doen. Maar ik heb de indruk dat jij meer werkt dan ooit tevoren. Is die indruk correct en geniet je nog steeds van "life on the road"?

Ik vind het fantastisch om op tournee te zien en mijn muziek te kunnen spelen. Begrijp me niet verkeerd, ik heb een geweldige thuissituatie. Ik heb vier kinderen, die allemaal het huis uit zijn en een eigen carrière hebben. Slechts een ervan zit in de muziek, die is drummer in mijn band. We hebben een band met prima kerels. Er is geen ruzie, er zijn geen problemen. Het zijn allemaal mensen uit de buurt van Sheffield, dus harde werkers. Op tournee zijn is dus geen vluchtgedrag. Maar ik vind het leuk om te doen en het gaat nu beter dan ooit. Ik heb hard gewerkt om dit te bereiken, dus moet ik daarvan profiteren. Het is fysiek wel zwaar....

 

Hoe zorg je ervoor om fit te blijven?

Gewoon door hard werken. Ik merkte laatst wel dat ik wat dikker begon te worden. Thuis heb ik een hometrainer staan en als ik onderweg ben loop ik veel en ga ik zwemmen. Verder let nu op wat ik eet. Ik probeer van suiker af te blijven. (lachend) Maar bijzonder lekkere dingen, zoals pasta, die laat ik niet staan, hoor.

Naast jouw solocarrière vind je ook tijd om op tournee te gaan met mensen als Eric Clapton? Waarom neem je ook nog dergelijke opdrachten aan?

Dat doe ik alleen voor Eric, omdat hij een heel bijzonder mens is en een heel goede vriend van me. (We praten nog wat verder over Eric, maar dat doet hier nu niet ter zake. Red)

Je hebt in de loop van de jaren met veel mensen samengewerkt. Staat er nog iemand op het lijstje met wie je erg graag iets wilt doen?

Nee. Nee, niet echt. Zoals je al zegt heb ik het voorrecht gehad met veel mensen samen te werken. En dat heb ik met veel plezier gedaan. Maar ik heb het nu veel te druk met mijn eigen werk.

Wat zijn de plannen voor de toekomst? Staat er alweer een nieuwe cd op stapel?

Ik heb net een nieuwe cd uitgebracht ("Rain Or Shine" 2013, red.). In principe probeer ik ieder jaar een cd uit te brengen, maar als dat dit jaar nog moet gebeuren dan moet ik opschieten. Verder heb ik deze maand wat optredens in Nederland en Groot-Brittannië. En vanaf oktober doe ik een uitgebreide tournee door Groot-Brittannië, die tot maart 2015 zal duren en waar we zo'n zestig optredens hebben. Voorlopig is er genoeg te doen.

 

Met dit antwoord is het interview met de sympathieke Paul Carrack afgelopen. Hij gaat nu eerst met de band wat eten en zich dan voorbereiden op het optreden. 

Na een leuk voorprogramma door de newyorkse singer-songwriter Julian Velard, waarbij ook 3FM deejay Gerard Ekdom nog even meedeed, was het de beurt voor de hoofdact, Paul Carrack. Deze kwam met een zevenmansformatie, die naast Paul bestond uit een toetsenist, gitarist, bassist, saxofonist en twee drummers, het podium op.

De zaal was meteen plat bij de opener "Time Waits For No One". Wat volgde was een mix van oude songs als "Another Cup Of Coffee", "Eyes Of Blue" en "Over My Shoulder" en nieuw werk van zijn recente album "Rain Or Shine". Over "Eyes Of Blue" vertelde hij dat hij deze een dag eerder samen met Rob de Nijs had opgenomen voor diens nieuwe album. Paul staat bekend als meer dan uitstekende zanger met een soulachtig geluid en dat maakte hij tijdens het optreden meer dan waar. Zijn bereik is groot en het lijkt allemaal zo makkelijk te gaan. Ondanks het feit dat hij keelpijn heeft, zoals hij mij voor het concert vertelde, lukt het allemaal prima. De band is hecht en het geheel swingt de pan uit. De installatie staat goed afgesteld en Paul is goed verstaanbaar.

Na ongeveer anderhalf uur, inclusief de toegift met "Dedicated" en "How Long", is het optreden alweer afgelopen. Een prima show met geweldige muziek, dat wat mij betreft best ook nog wat langer had mogen duren. Maar dat is dan ook mijn enige punt van kritiek.

                Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl