barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Long John Baldry – The Best Of The Stony Plain Years

Long John Baldry kan worden beschouwd als een van de vaders van de Britse blues. Samen met Alexis Korner en Cyril Davies was hij er vanaf het begin van de zestiger jaren bij en in zijn bands hebben mensen als Paul Jones, Tom McGuinness, Rod Stewart en Reginald Dwight (beter bekend als Elton John) hun eerste muzikale stappen gezet. Aan het eind van de zeventiger jaren verhuisde hij naar Canada, waar hij uiteindelijk het Canadese staatsburgerschap aannam.

In 1991 kwam hij onder contract te staan bij het Stony Plain label, waar hij tot aan zijn dood in 2005 een aantal goed ontvangen albums maakte. Uit deze samenwerking is nu een bloemlezing onder de naam “The Best Of The Stony Plain Years” met elf songs verschenen. Er staan acht nummers op die eerder op een van de albums zijn verschenen. Het begint met “Good Morning Blues” waar een stukje van Baldry’s eerste opname uit 1958 is opgenomen. Verder horen we onder meer Leadbelly’s “Gallows Pole” en “Midnight Special”, Leroy Carrs “Midnight Hour Blues” en het minder bekende Willie Dixon nummer “Insane Asylum”, dat hij samen met Kathi McDonald zingt. Erg fraai zijn de nooit eerder uitgebrachte opnamen. Verrassend zijn de live-versies van “Dimples” en “Time’s Getting Tougher Than Tough”, een duet met Jimmy Witherspoon.

BarnOwlBlues vindt dit een erg geslaagd album. De geluidskwaliteit is uitstekend en het laat Baldry horen als een uniek vertolker van blues, r&b en jazz. Een fraaie bloemlezing van zijn werk uit zijn Canadese tijd en een ‘teaser’ om ons weer eens in het werk van Baldry te verdiepen.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl