barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Richard Thompson – Still

Je zou hem een legende kunnen noemen. Iemand die solo twintig studioalbums en veertien livealbums op zijn naam heeft staan en daarbij ook nog een flink aantal met zijn oude band Fairport Convention en zijn ex-vrouw Linda Thompson. Wat songschrijverskwaliteiten betreft is hij het voorbeeld voor legio anderen en ook zijn vaardigheid op gitaar is legendarisch. Wat dat betreft hoeft hij geen verdere introductie.

"Still" is zijn meest recente album, dat is opgenomen in de studio van Jeff Tweedy (Wilco) in Chicago. Meer dan negen dagen hadden de heren niet nodig om de twaalf songs op te nemen. Voornamelijk komt dat omdat Thompson de songs al klaar had liggen of er al aan had zitten  werken. Soms al jarenlang. Verwacht geen vernieuwing of iets anders revolutionairs. Het zijn twaalf songs zoals we die van Thompson kennen. Mooie verhaaltjes, verpakt in een paar minuten muziek. Maar, zoals we van hem gewend zijn, is dit weer op een uitzonderlijk hoog niveau. Het is de Engelse folk en folkrock die hij groot heeft gemaakt en – omgekeerd – die hem groot heeft gemaakt. Die stijl is de basis, van waaruit hij uitstapjes doet naar rock, ballads en blues.

Knap zijn de situaties en gebeurtenissen die hij beschrijft. Luister maar eens naar "Beatnik Walking", dat een reis naar Nederland van 22 jaar geleden beschrijft, en "Dungeons For Eyes", waarin hij zijn twijfel beschrijft die hij voelt bij een ontmoeting met een boef die politicus is geworden. Leuk is de afsluiter "Guitar Heroes", waarin hij zijn gitaarhelden bezingt en de betreffende speelstijlen en passant laat horen.

Er is nog geen album geweest van Richard Thompson die mij is tegengevallen. En dat is ook met "Still" het geval. Opnieuw uitstekend en een bewijs dat hij nog steeds een muzikant van hoog niveau is.

Website: www.richardthompson-music.com

Reacties

Han de Tekort op 12-08-2015 13:47

Heel anders dan normaal op deze site. Maar zeker erg goed. Ik ga deze eens goed beluisteren.

Thanx, Han

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl