barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Gesprek met Machiel Meijers van Stackhouse - 17 februari 2016

Na hun zeer goed ontvangen cd “Big Fish Boogie” begint de Nederlandse bluesband Stackhouse steeds meer bekendheid te genereren. Er wordt met regelmaat opgetreden en dit jaar zal nog een nieuwe cd verschijnen. Het geplande optreden in het Rotterdamse Cretopia (West-Kruiskade 51) op zondag 21 februari a.s. vormt een mooie aanleiding voor een gesprek met zanger/mondharmonicaman Machiel Meijers.

Machiel, die nu in het dagelijks leven leraar natuurkunde is in zijn woonplaats Gorinchem, rommelde met zijn eerste mondharmonica wat aan zonder echt de technieken onder de knie te hebben. Dit veranderde toen hij les nam bij de Schiedammer Carlo Reijs, die hem de fijne kneepjes bijbracht. Inmiddels is hij een mondharmonicablazer van formaat geworden, die een groot deel van het geluid van Stackhouse bepaalt. Hiermee komt het gesprek op de muziekstijl, waar Stackhouse zich in begeeft. “De Chicagoblues uit de jaren veertig en vijftig. Voor mij de mooiste tijd.” Dat is ook duidelijk aan Machiels stijl te horen, die een kruising is van Little Walter en Big Walter. “Na 1959 werd er voor mij weinig mooie muziek meer gemaakt. Misschien de Engelse bands nog en in de tachtiger jaren waren er nog een paar, maar die grepen toch weer terug op de Chicagoblues van de vijftiger jaren.” Binnen deze stijl is voldoende variatie mogelijk om muziek van Stackhouse spannend en interessant te houden.

De band beroemt zich er op een generatiekloof in zich te herbergen. Het oudste lid is 67 jaar oud, terwijl de jongste nu 31 is. De jonkies hebben veel geleerd van de ouderen en inmiddels doet geen van hen in muzikaal opzicht voor elkaar onder. De band wordt door de regelmatige optredens steeds hechter. “Dat is ook duidelijk te horen op de nieuwe cd. Op onze eerste, “Big Fish Boogie”, waren we nog relatief kort bij elkaar en speelden we vrij weinig. Op onze nieuwe cd zal dat al heel anders klinken” Machiel laat mij fragmenten van de nummers horen en duidelijk is de ontwikkeling die de band heeft doorgemaakt. De stijl is meer constant de 50er jaren Chicagoblues, de band is strakker. Het klinkt gewoon erg goed. “De songs zijn eigenlijk zo goed als af. We veranderen hooguit nog wat aan de volgorde waarop ze op de cd komen. Het worden er twaalf of dertien, waarvan vier covers. De rest is eigen werk.”

Naast het uitbrengen van de nieuwe cd staan er diverse optredens op het programma. Voorlopig staat het Bevrijdingsfestival op 5 mei in Wageningen als enige festival op de kalender. Hopelijk komen er nog meer bij. Het eerstvolgende optreden is op 21 februari in Cretopia in Rotterdam. Tijdens dit optreden worden naast het oude werk ook nieuw materiaal gespeeld. Op 20 maart keert Stackhouse terug naar Cretopia met als special guest de Belgische harmonicaman Big Dave. Hou verder de agenda in de gaten via de website.

Stackhouse: Machiel Meijers (zang, harmonica), Emiel van Pelt (gitaar), Willem van Dullemen (gitaar, zang), Bert Post (drums) en Fred van Unen (bas)

Discografie: Big Fish Boogie (2013)

Website: www.stackhouse.nl

Reacties

Henk Lonink op 19-02-2016 18:18

Ik wil aan de lijst van optredens van Stackhouse graag 16 april in Leusden toevoegen.

Een bijzonder optreden op CulturaContinua, een benefiet voor het Ronald McDonald Kinderfonds waar Stackhouse voor nop speelt. Zo helpt ook Stackhouse om ouders dicht bij hun ernstig zieke kind te laten zijn.

Zie voor verdere info www.culturacontinua.nl

Namens de organisatie een muziekale groet en hopelijk tot 16 april in Leuden.

Han de Tekort op 19-02-2016 22:21

Al een paar keer gezien.Prima band.

Zondag ben ik er in ieder geval bij.

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl