barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Interview met Eva Almagor in De Blonde Pater, Nijmegen – 6 april 2016

Na twee singles en een EP is deze maand het eerste volledige album, genaamd “Against The Grain” van Eva Almagor verschenen. Een mooie gelegenheid voor een gesprek met deze dame. Een afspraak was snel gemaakt en op woensdagmorgen 6 april toog ik naar Café De Blonde Pater in Nijmegen. Eva is een gezellige prater, die met één antwoord drie vragen tegelijk weet te behandelen. Niet dat ik op die manier snel door mijn vragen heen was. Het gesprek duurde toch makkelijk twee koppen cappuccino (voor Eva) en twee kleinere gevuld met espresso (voor mij), wat neerkomt op ruim een uur.

Eva is geboren in Wijchen. Haar vader komt uit Israel, haar moeder uit Limburg. Ze heeft nog een oudere zus. Inmiddels woont zij alweer geruime tijd in Nijmegen. Vanaf haar twaalfde is zij op de middelbare school bezig geweest met podiumkunst. Toen zij een jaar of zestien was werd Norah Jones populair. Deze zangeres is haar eerste grote voorbeeld geweest. Later kwamen daar nog zangeressen als Bonnie Raitt en Susan Tedeschi bij. Zo raakte zij geïnteresseerd in de blues en soul. Na haar middelbare school is zij gaan studeren aan de theaterschool, maar die heeft zij niet afgemaakt.

Eva schrijft haar materiaal zelf of samen met haar band. Als ik haar vraag waar ze haar inspiratie op doet vertelt zij dat de aangelegenheid iedere keer anders is. Soms schrijft ze iets van zichzelf af “Dan heb ik eerst de tekst en volgt de melodie later. Maar het kan net zo goed gebeuren dat ik eerst een bepaalde melodie in mijn hoofd heb en de tekst dan later volgt.” Vaak is ook de rest van de band erbij betrokken. “Wij zijn allemaal muzikanten die uit de Nijmeegse jam-scene komen. Daar heb ik de anderen ook leren kennen.” Eva komt met een tekst of melodie, gitarist Jurrie Spoelstra schaaft het bij en de dan ontstaat het nummer vanzelf. De onderwerpen kunnen van alles zijn. “Soms lijkt het wel therapie en kan ik op deze manier mijn gedachten kanaliseren.” Het nu verschenen album  is in de afgelopen zes jaar op deze manier stukje bij beetje ontstaan.

De titel van het album is “Against The Grain”, wat zoveel betekent als tegendraads zijn, tegen de stroom ingaan. Eva heeft deze titel gekozen omdat het beschrijft wat zij de afgelopen jaren heeft moeten doormaken, waar zij tegen heeft moeten vechten, om dit voor elkaar te krijgen. “Ik ben niet iemand die steeds overal tegen is of alleen maar eigenwijs wil zijn, maar ik weet wat ik wil De afgelopen jaren waren niet altijd makkelijk. Ik heb soms behoorlijk moeten vechten”. Omdat toch de huur betaald moest worden en er ook voor brood op de plank moest worden gezorgd heeft Eva jarenlang in de horeca gewerkt. “Dat werd vaak laat en ik leefde ook in een soort constante jetlag.” Zij werkt nog steeds in de horeca, maar nu in een lunchroom, en dus op schappelijke tijden.

Als ik haar vraag waar zij, nu het album klaar is, het meest trots op is antwoordt Eva: “Dat ik met deze club mensen op mijn leeftijd – ik ben nu 26 – een eigen volwassen sound heb weten te creëren. De samenwerking met de andere musici was uitstekend, de basistracks van het album zijn zoveel mogelijk live opgenomen, wat de spontaniteit ten goede komt.” Het album is nu klaar en uitgebracht. Nu is het een drukke tijd om zichzelf en het album te promoten en te verkopen, waar Eva druk mee bezig is. Maar er zijn ook al plannen voor de toekomst. “Mijn ambitie is het om te kunnen leven van mijn muziek.” Veel spelen met de band, zorgen dat zij zoveel mogelijk beluisterd wordt, aan nieuw materiaal werken en dan een volgende cd.

Als afsluiter laat ik Eva uit een aantal vragen kiezen, die zijn niet kan zien en die niets met muziek te maken. Het staat haar vrij hier op te antwoorden of niet. Zij trekt de vraag: Als je een toespraak of een lezing mocht houden voor een groot publiek, wat zou het thema zijn? “Pff, daar moet ik eens even over nadenken. Ik ben geen wereldverbeteraar, dus zo’n toespraak hoef je niet van me te verwachten. Ik zou mensen willen inspireren, ze prikkelen. Net als het thema van “Against The Grain”. Dus doorzetten, blijf dicht bij wat je wilt en wie je bent. En ga er voor”. Dit antwoord geeft in het kort weer wat voor type mens Eva is. Iemand met eigen ideeën en een eigen wil, die hard werkt om haar doelen te bereiken. 

Meer over Eva staat te lezen op haar website www.evaalmagor.nl


Reacties

Han de Tekort op 13-04-2016 20:04

Mooi verhaal.

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl