barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Interview met Ruben Hoeke - Wormer, 22 september 2016

Op 23 september jl. is de nieuwste cd van de Ruben Hoeke Band, Sonic Revolver uitgekomen. Dat vond ik een mooie gelegenheid om met Ruben in gesprek te gaan. Een afspraak was snel gemaakt en op donderdag 22 september toog ik naar de gezellige woning van de familie Hoeke in het Noord-Hollandse Wormer. Gezeten aan de eettafel met een grote pot thee voor ons en af en toe onderbroken door zonen David en Boaz en hond Freek hebben we ruim een uur zitten praten. Lees hier het verslag van dit gesprek.

De cd krijgt nu al lovende recensies in de pers. Op mijn vraag of hij dit had verwacht krijg ik het eerlijk antwoord: “Ja, eigenlijk wel. Nou ja, laten we zeggen dat ik het had gehoopt. Zelf zijn we er erg tevreden over. Er zit voor iedereen wel wat in en je kunt, ook al hou je niet van die muziek, horen dat het gewoon goed is. De mix hebben we laten doen door Pieter Bas Borger, een echte professional, en dat hoor je. Die man verstaat zijn vak.” Voor deze cd zijn achttien nummers geschreven, waarvan er vijf al in een vroeg stadium zijn gesneuveld. De overige dertien nummers zijn verder ontwikkeld en uiteindelijk ook op het album terecht gekomen. Ik vraag naar de betekenis van de titel Sonic Revolver en dat wordt verklaard dat dit niets te maken heeft met wapens, maar meer met het werkwoord to revolve, wat onder meer doordraaien of doorgaan betekent. Iets waar hij en zijn band steeds meer bezig zijn, een doorgaande ontwikkeling. Bovendien heette het vorige album Loaded, dus is de nieuwe titel een logisch vervolg.

De band bestaat uit bassist Paul Brandsen, die er al langer bij is, drummer en broer EricHoeke, waar Ruben in het verleden al vaker mee heeft gespeeld, en als zanger de 25-jarige Lucas Pruim. “Ik ben erg blij met de band, vooral Lucas is een verrassing. Toen onze vorige zanger Frank van Pardo de band verliet heb ik een lijst gemaakt met zangers die ik geschikt achtte. Dat was nog een heel gepuzzel en mede door het maken van een puntenlijst en wat andere selecties kwam uiteindelijk Lucas als meest geschikte kandidaat naar voren.” Begin 2015 belde Ruben hem met de vraag of hij in maart van dat jaar op vier verschillende data iets te doen had. Op het ontkennende antwoord kreeg hij de nummers die hij moest zingen toegestuurd. Toen al bleek de gedrevenheid van Lucas, want al bij de eerste repetitie kende hij de nummers uit zijn hoofd. Niet alleen de teksten, maar ook de correcte wendingen en intonaties. Tien dagen erna stond hij met de band op het podium.

Van de dertien nummers op Sonic Revolver zijn er twaalf geschreven door Ruben en Lucas. De enige cover is ooit nog gespeeld door Rubens vader, blues- en boogiewoogie pionier Rob Hoeke. Ik ben benieuwd hoe deze nummers tot stand zijn gekomen. “Eerst ontstaat de muziek en Lucas schrijft dan de teksten.” Ruben lachend: “Heb jij de teksten gelezen? Begrijp jij ze?” Ik moet toegeven dat ik er soms geen snars van begrijp. Lucas schrijft vaak in metaforen, die voor velerlei uitleg vatbaar zijn. Pet The Fat Cat (Milk Her Sugar) is er zo'n voorbeeld van. “Dat vergaat mij net zo. Je moet het hem zelf maar eens vragen.” Hij gaat verder: “Ik ben erg blij met de samenwerking. Zelf vind ik alle nummers even goed, maar een die er naar mijn gevoel boven uitsteekt is Selling To Sell. Ik was even een tijdje vergeten hoe leuk het kan zijn om in een band te spelen. Met deze jongens om me heen heb ik het plezier weer helemaal terug. Ik zie het er zo van komen dat we volgend jaar opnieuw een cd gaan uitbrengen. De spirit is bij iedereen aanwezig.’’

In juni kreeg Ruben het aanbod om gitarist te worden in de band van Beth Hart. “Dat klopt. De vaste gitarist was om de een of andere reden uitgeschakeld. Het zou in eerste instantie gaan voor het Europese gedeelte van haar tournee. Maar toen bleek al snel dat het de bedoeling was dat ik er tijdens het Amerikaanse deel ook bij zou moeten zijn en uiteindelijk ging het om een langjarige samenwerking. Dat was natuurlijk een aantrekkelijk aanbod en ik heb er serieus over nagedacht. Het had zijn voordelen, je reist over de hele wereld, je speelt in de grootste zalen, je leert andere mensen kennen. Maar aan de andere kant, mijn cd zou bijna uitkomen, ik moest mijn eigen optredens afzeggen, je band zit zonder werk. Daarbij komt ook nog dat ik getrouwd ben en twee jonge zoontjes heb. Ik heb er wel heel goed over nagedacht en ben achteraf blij dat ik hiervoor gekozen heb. Misschien over een paar jaar, mar nu nog niet. Op mijn website heb ik er ook een uitgebreide column over geschreven.” http://www.rubenhoeke.com/columns

Goed, een samenwerking met Beth Hart gaat (voorlopig) niet door. De cd komt nu uit, er zijn optredens gepland. Wat zijn de toekomstplannen van Ruben Hoeke? “Eigenlijk zo veel mogelijk spelen. Het uitbrengen van de cd en het feit dat er over geschreven wordt helpt ook bij het organiseren van optredens. Verder doe ik gitaarworkshops en organiseer ik optredens en festivals. In december organiseer en doe ik mee aan de jubileumtournee van Jan Akkerman, die dan zeventig jaar oud wordt. Daar komen onder meer Eelco Gelling, de gebroeders LaPorte, Benjamin Herman en Bert Heerink. Er is genoeg te doen dus.”

Het is dit jaar 24 jaar geleden dat Ruben voor het eerst op een podium stond. Waar is hij terugkijkend op zijn carrière, het meest trots op. “Het meest trots, dat is lastig. Misschien ben ik nog het meest trots dat ik nog steeds van mijn eigen muziek kan leven. Veel van mijn collega's werken als studiomuzikant, maar daar ben ik niet geschikt voor. Ik kan sowieso al geen muziek lezen. Ooit ben ik begonnen met werken bij Albert Heijn, later bij platenzaak Concerto in Amsterdam. Toen kreeg ik een aanbod van The Lau en heb voor de muziek gekozen. Ja, ik denk dat ik het meest trots ben dat ik van mijn passie mijn beroep heb kunnen maken en dit nog steeds kan blijven uitoefenen.”

Met de vernieuwde band, het nieuwe album, de goede internationale ontvangst ervan zou 2016 best eens een sleuteljaar kunnen zijn in de carrière van Ruben Hoeke. De sterren staan in ieder geval gunstig.

Reacties

Han de Tekort op 29-09-2016 06:28

Goed verhaal. De cd heb ik inmiddels. Helemaal te gek.

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl