barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Michael de Jong – Requiem For The Lonely

Hij is inmiddels 71 jaar, maar het muziek maken kan hij toch niet laten. Op 2 september verschijnt zijn negentiende cd “Requiem For The Lonely”. Na jarenlang gestaag cd’s te hebben afgeleverd waar alleen hij op te horen is heeft Michael hier ondersteuning gekregen van  een aantal andere muzikanten. En dat zijn niet de minsten. Het zijn namelijk Willem van Dullemen, Alan Sitar Brown, Bobby Flurie, Toby Gray en Charlie Musselwhite. Eerstgenoemde kent Michael al vele jaren en zij hebben vele malen samen gespeeld. Vorig jaar verscheen nog een gezamenlijke live-cd onder de naam “In The Woods Live”. Bobby Flurie is een oude vriend, die aan het begin van de tachtiger jaren gitarist was in de Michael de Jong Band, toen deze nog in Amerika woonde. Ook Toby Gray en Charlie Musselwhite kent Michael nog uit zijn Amerikaanse jaren.

 

Van de elf nummers op de cd zijn er tien door Michael geschreven. Op drie ervan is hij solo te horen. Op de andere nummers wordt hij bijgestaan door een of twee van de genoemde heren. Alle tracks zijn in de Farmsound Studio opgenomen. Enkele ervan zijn naar de VS gestuurd, waar de Amerikaanse gasten hun bijdrage aan toe konden voegen. Wat mij meteen opviel bij het afspelen van de cd is dat deze minder woede uitstraalt dan zijn vorige cd “Something For The Pain”. De toon is eerder verdrietig te noemen. De nummers zelf gaan meer over verlaten worden en eenzaamheid. De cd is niet voor niets “Requiem For The Lonely” genoemd. Het is niet zo dat Michaels teksten softer zijn geworden; hij is nog net zo scherp als eerst en weet de vinger precies op de zieke plekken in de samenleving te leggen. Hij zegt zelf dat hij schrijft en zich laat horen voor hen die dat niet zelf kunnen. “This CD is FOR the people…. The ones that have no voice.”

Muzikaal gezien heeft de samenwerking met andere muzikanten een positieve uitwerking op de cd gehad. Doordat andere instrumenten de zang en het gitaarspel van Michael de Jong aanvullen klinken de nummers voller en melodieuzer dan op eerdere cd’s. Bijzonder fraai is de gitaar van Willem van Dullemen op “Look What You Done” en “In That Midnight Hour” en het gitaar- en basspel van Bobby Flurie “On This River Of Time” en het countryachtige “Almost Rained Today”. Heel bijzonder is de inbreng van Alan Sitar Brown, namelijk diens sitar op “False Alarm”, wat mooi contrasteert met de rauwe inbreng van Michael. Ook de mondharmonica van multi Grammy- en BMA winnaar Charlie Musselwhite, die Michael heeft weten te strikken, geeft een nummer als “Michael’s Blues” een extra verdieping mee.

Michael de Jong heeft in zijn carrière al veel mooie muziek gemaakt en goede nummers geschreven. En nadat ik “Requiem For The Lonely” enkele keren intensief heb beluisterd kan ik alleen maar tot de conclusie komen dat hij zichzelf hierop heeft overtroffen. Naar mijn mening is dit Michaels beste cd ooit.

“Requiem For The Lonely” is uitsluitend verkrijgbaar via de website en tijdens concerten. Kijk voor meer informatie op:  www.michaeldejong.com

Reacties

bluesman john op 02-09-2016 20:08

ik ga horen in haarlem 22 sept

Han de Tekort op 11-09-2016 14:41

Mooi. Ik ga hem bestellen.

Sylviamooth op 29-07-2017 19:18
Thank you for sharing. I found college information which provides Computer Programming & Information Technology http://www.asa.edu/computer-programming-info-tech.asp Computer Programming & Information Technology This program is designed for people who plan to pursue
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl