barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Stackhouse – Tailgatin’

Als 'Blues across the age gap' beschrijven zij zichzelf. Er is namelijk een leeftijdsverschil van 40 jaar tussen het jongste en oudste lid van Stackhouse. De oude garde wordt vertegenwoordigd door Willem van Dullemen (zang, gitaar) en Bert Post (drums), terwijl Machiel Meijers (zang, harmonica) en Emiel van Pelt (gitaar) de jonge generatie vormen met bassist Fred van Unen er precies tussenin. De band heeft zichzelf vernoemd naar bluesgitarist Houston Stackhouse, die nog heeft rondgetrokken met Robert Johnson voordat hij naar Chicago verhuisde en van daaruit talloze bluesartiesten heeft beïnvloed.

Met “Tailgatin’” is de opvolger verschenen van het uit 2013 daterende “Big Fish Boogie”. De muziek van Stackhouse is gebaseerd op de Chicagoblues van de veertiger en vijftiger jaren, de periode waarin hun naamgever naam voor zichzelf aan het maken was. Met het nieuwe album gaan de heren een stap verder dan met hun eersteling en putten nog meer uit de muziek van deze periode. Negen van de dertien nummer zijn door Meijers en/of van Dullemen geschreven. Post en van Unen houden de zaak strak, van Dullemen en van Pelt zorgen voor het smaakvolle gitaarwerk en Meijers is een begenadigd mondharmonicaspeler en expressief zanger. De combinatie hiervan levert een uitstekende en opwindende cd op. Mijn favoriete nummers zijn “Juicy Lucy” (niet geheel toevallig dat Machiels vrouw Lucia heet en op de cover prijkt), het door Johnny Shines geschreven “Joliet Bound” en “You’re Playin’ On Me”, dat door Willem van Dullemen wordt gezongen.

Een meer dan uitstekend album van een van de weinige bands die de echte oude Chicagoblues uitdraagt. Absoluut een aanrader.

Website: www.stackhouse.nl

Reacties

Han de Tekort op 06-10-2016 06:37

Prima band. Die cd ga ik absoluut aanschaffen.

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl