barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
VanderLinde – Live in Heyhoef Backstage, Tilburg 17 december 2016

Mede mogelijk gemaakt door The Blues Alone?

De uit Groningen afkomstige formatie VanderLinde trad op zaterdag 17 december jl. op in Heyhoef Backstage in Tilburg. Op ongeveer een uur rijden van onze woonplaatsen kregen fotograaf Ton Dontje en ondergetekende de gelegenheid om deze band in opdracht van The Blues Alone? eens te bekijken en natuurlijk ook te beluisteren.

Voordat VanderLinde het podium betrad werd de zaal opgewarmd door de Tilburgse band Round About Tonite. Deze groep is in een klassieke powertrio bezetting, namelijk gitaar, bas en drums. En die worden bespeeld door Jeroen Hamelink (zang, bas, gitaar, mondharmonica en piano), Tim Jansen (zang, gitaar en bas) en Jorg Schröder (drums en percussie). In de iets meer dan een half uur, dat zij op het podium staan, spelen zij een mix van eigen werk en covers. Bij het eigen werk zitten nummers als “Rocky”, “Touch The Morning” en “Rum And Cookies” en als covers horen we onder meer een medley met “Whole Lotta Love” en “Voodoo Chile”. De nog jonge band doet het erg goed, het zijn goede muzikanten en zij kunnen het nog ver brengen.

Omdat beide bands gedeeltelijk van dezelfde spullen, zoals drumstel en p.a., gebruik maken is de wissel op het podium snel gebeurd. Binnen een kwartier nadat het voorprogramma klaar was stond VanderLinde al weer op het podium. Deze uit Groningen afkomstige band is gevormd rond bandleider en naamgever Arjan van der Linde. Deze zingt, speelt bas en gitaar en schrijft het merendeel van de nummers. Hij heeft drie uitstekende muzikanten om zich heen weten te verzamelen, te weten Wietze Koning (gitaar), Bart Schwertmann (bas, gitaar en zang) en Mark Eshuis (drums). Sinds 2006 heeft de band zes cd’s uitgebracht, waarvan de meest recente, het dubbelalbum “Devil’s Trails” nog maar net vers van de pers is gerold.

In de ruim zeven kwartier dat de band speelt krijgt het publiek een meer dan uitstekend concert te horen. De stijl die VanderLinde speelt is het best te omschrijven als countryrock, melodische rock met af en toe uitschieters naar onvervalste hardrock. De vier heren zijn stuk voor stuk uitstekende muzikanten, die samen een prima eenheid vormen. Mark Eshuis houdt de zaak strak, Arjan is een inventief en melodisch spelende bassist met een goed en helder stemgeluid. De samenzang van Arjan en Bart is perfect en doet denken aan Buffalo Springfield en Crosby Still Nash & Young. Tussen het elektrische geluid van de band zorgt de akoestische gitaar van Bart voor een fraaie touch. En het gitaarwerk van Wietze is van uitzonderlijke klasse.

      

Op twee covers na, namelijk “Fool On The Hill” (Beatles) en het door Bart gezongen “Ohio” (CSN&Y), wordt uitsluitend eigen werk gespeeld. Hiervoor put de band uit de inmiddels uitgebreide catalogus die hun zes cd’s bieden. Uiteraard bestaat een deel van de set uit nummers van de nieuwe cd “Devil’s Trails”, waaronder “Florescent Light”, “Talk About It”, “Little Things” en “When You Walk On By”, die als single uitgebracht gaat worden. Erg mooi vind ik zelf “In Your World”, dat Arjan voor zijn zoontje heeft geschreven. Voor de gebruikelijke toegift ging VanderLinde op aangeven van Bart maar niet het podium af en pakten meteen de draad weer op. En daarbij werd nog even flink gerockt met onder meer het stevige “She’s Rock ’n Roll”, dat ook op de nieuwe cd staat.

Het was een prima optreden van een uitstekende Nederlandse band. Een band die het verdiend om meer gehoord te worden. Ik hou zelf niet van een term als on-Nederlands goed; zelf zou ik VanderLinde willen omschrijven als een band die grote internationale namen recht in de ogen kan kijken.

      

Afsluitend wil ik nog een compliment maken naar de medewerkers van Heyhoef Backstage. Het is een buurtcentrum die de bewoners van de wijk Heyhoef, van de stad Tilburg en de rest van het land prima muzikale avonden biedt. En dit alles tegen schappelijke prijzen met vriendelijke medewerkers, gratis parkeren voor de deur en een uitstekende organisatie. Een locatie om vaker te komen.

Websites: www.vanderlinde.info www.heyhoef-backstage.nl 

Dit verslag zal ook nog verschijnen op The Blues Alone?Reacties

John Maes op 20-12-2016 20:08

Bedankt voor dit fraaie verslag Eric. Met een positieve insteek en respect voor de muzikanten.

Zo zit het bij ons ook in elkaar!!

Graag een keer tot ziens!

Han de Tekort op 21-12-2016 16:47

Het betere werk dus. Een band om in de gaten te houden.

Elisabeth van Poppel op 22-12-2016 15:40

Goede band, zanger en heb intens  genoten van de het gitaarspel van Wietze, vooral in de instrumentale partijen sec.

Jammer dat er geen pauze was, ik wilde niets v.h. optreden missen of verstoren. Moest dus wel erg lang  stil zijn. 

Sfeer bij HHBS is  altijd goed en gezellig

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl