barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
JW Roy en Mercy John (voorprogramma) Kroepoekfabriek, Vlaardingen - 3 maart 2017

Onlangs kreeg ik de gelegenheid om de nieuwe cd van Mercy John, in het gewone burgerlijke leven bekend als John Verhoeven, te recenseren. Daar was ik behoorlijk van onder de indruk en toen ik zag dat hij vrij snel in het nabij gelegen Vlaardingen zou komen optreden was een plaatsje op de gastenlijst via Maxazine snel geregeld. Dat ik daarmee ook een optreden van JW Roy, bij wie John in het voorprogramma stond, zou kunnen meemaken was natuurlijk een bonus en mooi meegenomen. De locatie waar het optreden plaats vond was De Kroepoekfabriek, een tot poppodium omgebouwd pakhuis en later – inderdaad – fabriek waar kroepoek werd gemaakt. De Kroepoekfabriek heeft zich binnen enkele jaren opgewerkt als een van de belangrijkste poppodia in de regio.

            

Precies om 9 uur betreden Mercy John en Kirsten Boersma, de pianiste uit zijn band, het podium. Tijdens de set worden zes nummers van Johns album “This Ain't New York” gespeeld. Begonnen wordt met het titelnummer “This Ain't New York”, gevolgd door “Break Apart With Me”. Tussendoor vertelt John dat hij al de hele dag in Vlaardingen wordt bezig gehouden. Eerst met een optreden voor de plaatselijke radio en dan een bezoek aan de Platenreus aan de Hoogstraat. Het valt hem wel op dat het in Vlaardingen zo naar olie ruikt. Maar, zo vertelt hij, bij hem in Noord-Brabant ruik je weer de varkensstallen. Na “Endless Summer” en “Back Home” is de half uur durende set van Mercy John ten einde. De nummers zijn door John zelf geschreven en verhalen over eenzaamheid en verdriet, maar ook over hoop en liefde. De spaarzame uitvoering door gitaar, toetsen en zang zorgen dat de nummers intiem en oprecht overkomen. Een indrukwekkend optreden. Een die smaakt naar meer en ik ben dan ook erg benieuwd ben naar een concert met zijn complete band.

 

Na de pauze stapt de gelouterde Brabantse singer-songwriter Jan Willem Roy met zijn band, The Royal Family, het podium op. En in de komende ruim anderhalf uur wordt de zaal getrakteerd op uitstekende Americana, country & western en blues. ‘The Royal Family’ bestaat uit drummer Rob Wijtman, bassiste Judith Renkema, toetsenist Roel Spanjer en gitarist Cok van Vuuren. Deze avond wordt een bloemlezing uit de Engelstalige cd's van Roy ten hore gebracht en er worden een paar nieuwe nummers gespeeld, die op het binnenkort te verschijnen album komen. Het optreden begint met “Broken Wings” en “Piece Of The Pie” en we horen verder onder meer nummers als “You're Still On My Mind”, “Building A Dream” en “Feel Like Going Home”. Tijdens “Lungs” van JW's grote held Townes van Zandt slaat bij mijn stadgenoot, gitarist Cok van Vuuren de vlam in de pan, waarmee hij eens en te meer bewijst dat hij, naast jenever, een van Schiedams belangrijkste exportproducten is. Grote indruk maakt op mij het bluesnummer “The Beast” over de strijd tegen kanker. De interactie tussen Jan Willem en publiek is groot. De nummers worden op een leuke manier aangekondigd en reacties uit het publiek worden door Roy ad rem beantwoord. Bij de band is duidelijk het speelplezier aanwezig, waardoor het voor het publiek in de goedgevulde Kroepoekfabriek een prima avond is geworden.

            

Ook de entourage van de Kroepoekfabriek helpt in een positieve manier mee aan de geslaagde avond. Het is een niet al te grote zaal, waar het publiek zowel op de begane grond als vanaf het balkon een goed zicht heeft op het podium. De medewerkers zijn vriendelijk, de prijzen schappelijk, de garderobe gratis en buiten is het parkeren vrij. Het helpt allemaal mee aan de geslaagde avond.

Reacties

Ed de Ruiter op 07-03-2017 20:17

Eric,Wederom een mooi verslag, hopende ze (JW Roy en/of Mercy John) beide eens live te mogen aanschouwen.

 

JW de Roy op 07-03-2017 21:01

Hoi Eric, dank je voor dit mooie verslag! Ik zal het ergens rond het weekend gaan delen op Facebook. Tot snel weer, grote groet, JW

Han de Tekort op 08-03-2017 14:38

Een mooi verslag van deze avond. Ook ik heb er van genoten.

Leuk om je weer gesproken te hebben.

John Verhoeven op 08-03-2017 20:53

Hoi Eric, en wat voor een verslag!! Thanks, die gaan we snel plaatsen. Dank voor het komen en de support! Groeten, John

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl