barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Jason Ricci & the Bad Kind – Approved By Snakes

Met een band die Bad Kind heet, een cd dat is goedgekeurd door slangen en een waarschuwingssticker dat zich op het album zogenaamde ‘explicit lyrics’ bevinden wordt door Jason Ricci al een zeker verwachtingspatroon geschapen. En, toegegeven, hij stelt niet teleur. Nu heeft Ricci al een bepaalde reputatie met zijn regelmatige verblijven in rehab en problemen met justitie. Maar ook als muzikant heeft hij een goede reputatie weten op te bouwen. Hij heeft diverse nominaties van de BMA en in 2010 ging hij met de prijs naar huis. Daarbij heeft hij gespeeld bij mensen als Johnny Winter (op diens album “Step Back”) en Junior Kimbrough, RL Burnside, Ana Popovic en vele anderen.

Ricci’s nieuwe album “Approved by Snakes” is het eerste van hem dat uit is gekomen op het EllerSoul label. En rauwere blues zul je zelden horen. Zijn begeleidingsband the Bad Kind bestaat uit de gitaristen Jon Lisi en Sam Hotchkiss, bassist Andy Kurz en drummer Adam Baumol. Ricci is een van de beste harmonicaspelers van het moment, die het niet schuwt om te experimenteren met allerlei elektronica. Het hele album is sterk, dus noem ik hier zomaar wat nummers, die bijzondere indruk maakten. Met het eerste nummer “My True Love Is A Dope Whore” geven Ricci en band meteen hun visitekaartje af. Het begint met een basriff, de band valt bij en gedurende een minuut of acht werkt het geheel zich naar een climax. Het gaat over het zoeken naar liefde, waarvan alleen zij die zich aan de zelfkant bevinden van profiteren. Andere nummers die net zo’n indruk maken zijn “Terrors Of Nightlife” en “Demon Lover”. “Got Cleaned Up” verhaalt over de poging eindelijk eens zijn leven op orde te krijgen en valt in het bijzonder op door de vlammende gitaarsolo van Lisi. Het funky “Disconnect” is een voorbeeld dat Ricci zich niet binnen de gebaande bluespaden beweegt en hij er lustig op los experimenteert.

Bepaalde bluespuristen bekritiseren Ricci vanwege zijn experimenten en muzikale uitstapjes. Maar ook die moeten toegeven dat hij een uniek talent is die de blues naar een hoger plan brengt. Voeg daarbij de teksten, die zij ontsproten uit zijn eigen ervaringen en dan kan ik alleen maar concluderen dat dit een absolute top-cd is.

Website: www.mooncat.org

Reacties

Han de Tekort op 15-07-2017 08:32

Gaaf

Jason Ricci op 16-07-2017 21:42

Thank you!!!!

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl