barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
JW Roy - Telefonisch interview 28 september 2017

Op 29 september is de nieuwe cd, “A Room Full Of Strangers”, verschenen. Een mooie aanleiding om de geboren Brabander hierover eens te bevragen. Een introductie heeft JW Roy eigenlijk niet meer nodig, maar voor wie de afgelopen twintig jaar onder een steen heeft geleefd… Slagerszoon Jan Willem Roy is geboren in het Brabantse Knegsel. Op jonge leeftijd ambieert hij een carrière als wielrenner, maar nadat hij de Texaan Guy Clark op de radio heeft gehoord besluit hij zijn heil verder in de muziek te gaan zoeken. Zijn debuut-cd “Round Here” verschijnt in 1997 en nu, twintig jaar later, is zijn elfde plaat verschenen. Naast zijn eigen liedjes te vertolken schrijft hij ook veel voor anderen en hij op die manier heeft nu al vijf nummer 1 hits op zijn naam staan. Vanwege allerlei afspraken in verband met het uitbrengen van de nieuwe cd en het voorbereiden van de tournee was het lastig om een gelegenheid te vinden elkaar persoonlijk te spreken. Bij wijze van uitzondering wordt afgesproken dat het interview telefonisch zal plaats vinden. En zo gebeurt. Na uitwisseling van de bekende beleefdheden kan het gesprek beginnen.

               

Het doel is om iets meer te weten te komen over de nieuwe cd “A Room Full Of Strangers”. Ik vraag hem daarom of er een rode draad, een gemeenschappelijk thema is. JW vertelt dat er twee thema’s zijn op de plaat. In eerste instantie gaat het over waar hij nu staat in het leven, wat hij heeft bereikt, wat er goed en fout is gegaan en wat de toekomst gaat brengen. Hij is 49 jaar oud en staat letterlijk en figuurlijk midden in het leven. Het tweede thema ontstond toen zijn vader kwam te overlijden tijdens de voorbereidingen van de cd. Dan ga je over bepaalde dingen nadenken en dat heeft hij in een aantal nummers verwerkt. De titel “A Room Full Of Strangers” slaat op het feit dat je tijdens je leven steeds nieuwe mensen ontmoet. Gewoon in het dagelijkse leven, maar ook tijdens optredens. Mensen die vreemden voor jou zijn, maar waar je wel een verbinding mee aan moet gaan. “Als je blijft stilstaan gebeurt er niets, bewegen brengt verandering. Ieder gebeurtenis in je leven, ook de minder prettige, kunnen voor een positieve verandering zorgen.” Een nummer als “Blue Sunrise” geeft dat precies weer met een tekst als “…from a blue sunrise to a golden day…” “Dat is precies wat ik bedoel!” “Broke Brothers”, die hij samen met zijn broer Jeroen zingt gaat over het overlijden van beide ouders; en “The Big Chief” over zijn vader. Aan het graf van hun vader hebben Jeroen en Jan Willem samen gezongen. “Jeroen is een goed zanger met een mooie stem, die eigenlijk ook de muziek in had willen gaan. Maar dertig jaar geleden zag hij dat niet meer zitten en is hij uit de muziek gestapt. Maar nadat we samen tijdens de begrafenis hebben gezongen is het idee ontstaan om hem ook voor de cd te vragen.”

            

Op de vraag op welk nummer hij het meest trots is hoor ik eerst een diepe zucht. Dan lachend: “Dat is een moeilijke vraag, maar dat is jouw taak hè?” Hij antwoordt dat hij niet één bepaalde favoriet heeft. Ieder nummer heeft wel iets. Maar dan komt hij toch met “The Big Chief”, het nummer over zijn vader, “Are You Ready”, dat over verandering gaat, “Kind Of Blue”, dat samen is gezongen met Michael Prins en verwijst naar het gelijknamige nummer van Miles Davis, en het al eerder genoemde “Blue Sunrise”. De band op de plaat en waarmee hij gaat toeren, de Royal Family, bestaat al enkele jaren onveranderd uit Roel Spanjer (toetsen), Cok van Vuuren (gitaar), Rob Wijtman (drums) en Judith Renkema (bas). Daarnaast horen we op de cd naast de al genoemde Michael Prins ook Jan-Willems broer Jeroen Roy, violist Joost van Es, Lea Kliphuis, Ilse Delange en de broers Arnout en Sander Brinks van Tangerine. Het is dit jaar twintig jaar geleden dat JW Roy zijn eerste plaat uitbracht. Reden voor een jubileum. Op mijn vraag hoe het komt dat hij als een van de weinigen in Nederland van de muziek kan leven antwoordt hij onverbloemd: “Ik werk er ook keihard voor!” Behalve voor zichzelf schrijft hij veel voor anderen, waaronder zijn goede vriend Guus Meeuwis. En je moet zorgen dat je regelmatig je neus laat zien, zorgen dat de mensen je niet vergeten. “Ik ben sommige dagen wel veertien uur aan het werk. Soms nog langer. Het komt niet vanzelf naar je toe.”

Als laatste heb ik nog een bonusvraag voor hem, een vraag die niets met muziek te maken heeft. Bij de meeste interviews laat ik mijn gesprekspartner blind uit een aantal kaartjes kiezen, waar een vraag op staat. Omdat dit een telefonisch interview is vraag ik JW Roy een nummer tussen 1 en 12 te kiezen. “Nummer 8”. De vraag is: als je één vraag mocht stellen aan een alleswetend iemand, welke vraag zou dat dan zijn? “Ook die is lastig. Ik ben niet zo iemand die overal de oorzaak of het ontstaan van wil weten. Mijn vrouw pluist zulke dingen meteen uit, maar mij interesseert dat niet zo. Ik ga meer af op mijn intuïtie. Het gaat bij mij meer op gevoel.”

De cd “A Room Full Of Strangers” ligt vanaf 29 september in de winkels. JW Roy & the Royal Family gaat ook weer toeren. Kijk hiervoor op de website www.jwroy.nl .

Reacties

Jack Hustinx op 30-09-2017 06:20
Hallo Eric,

Dank voor de link, mooi verhaal !!

Ben ook benieuwd naar je CD-recensie.
Vriendelijke groeten,
Jack.
Jasper van den Dobbelsteen op 02-10-2017 07:39

Hoi Eric,

Een heel fijn verhaal. We gaan het ergens volgende week ook delen, maar we spreiden het een beetje!
Groeten en dank voor je support!
Han de Tekort op 02-10-2017 14:30

Goed verhaal. Helder.

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl