barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Gregor Hilden en Jeremy Aussems: Interview en optreden - Dinxperlo, 28 oktober 2017

Het is te danken aan de onvermoeibare inzet van Gerard Kolenbrander, de man van de rock- en bluesuitzending op Dinxperfm, de plaatselijke zender van Dinxperlo, dat op 28 oktober jl. de Duitse bluesgitarist Gregor Hilden kwam optreden. Als kers op de taart was de Nederlandse gitarist Jeremy Aussems van de Detonics uitgenodigd om mee te spelen. Het optreden vond plaats in het gezellige eetcafé Old Dutch, waar ik een gesprek met beide gitaristen had.

Het eerst is Gregor Hilden aan de beurt. Hij is afkomstig uit Münster en speelt al ruim twintig jaar een prominente rol binnen de Duitse blueswereld. Op zijn twaalfde begon hij met gitaar spelen en vanaf een jaar of zestien raakte hij geïnteresseerd in de blues en verlegde hij steeds meer zijn focus in die richting. “Ik hoorde eerst Mike Bloomfield en Peter Green. Gaandeweg heb ik mij verdiept in hun voorbeelden en van daaruit heb ik mijzelf ontwikkeld. Ook hield ik van jazzgitaristen als Wes Montgomery en Kenny Burrell en luisterde ik veel naar soul. Uit die combinatie van blues, vooral de frasering van Peter Green, en jazz heb ik mijn eigen stijl weten te ontwikkelen. Zelf zingen zie ik niet zo zitten, (lachend) eigenlijk kan ik dat niet. Ik speel gewoon gitaar.” Gregor vertelt dat hij Peter Green helaas niet live heeft gezien toen hij op de top van zijn kunnen was. “In de negentiger jaren heb ik hem een keer zien spelen, maar dat was een schaduw van zijn beste tijd.”. Hij besloot pas relatief laat om professioneel muzikant te worden. “Eigenlijk pas rond mijn dertigste. Mijn eerste cd was uitgekomen en ik kon veel optreden met eigen band en als begeleider van anderen. Daarnaast heb ik een tijd gitaarles gegeven, maar daar ben ik mee gestopt. Ik heb nog wel een online handel in gitaren. Dat geeft mij de gelegenheid de hele dag met gitaar spelen bezig te zijn.” Het gesprek komt op de redelijk vaak gehoorde opmerking dat de blues dood is. “Nee, dat vind ik niet. Gelukkig zijn er steeds nieuwe, jonge muzikanten die blues spelen. Kijk maar naar Jeremy, die vanavond meespeelt. Iemand als Joe Bonamassa bijvoorbeeld werkt keihard en heeft de blues naar de grote zalen en festivals terug weten te brengen.” Naast gitarist en handelaar in gitaren is Gregor ook een verzamelaar van vintage gitaren. Zijn favoriete gitaar, voornamelijk vanwege de sound, is een Les Paul uit 1968, die hij heeft meegenomen voor het optreden van deze avond. Op de vraag of hij zich meer als gitarist of als bluesgitarist ziet antwoordt hij: “Absoluut als bluesgitarist. (lachend) Maar wel een die open staat voor andere stijlen.” Voor het optreden van vanavond is de Detonics-gitarist Jeremy Aussems uitgenodigd. Hoe is het contact ontstaan? “Dat heeft Gerard Kolenbrander geregeld. Ik kende hem niet en we hebben ook niet geoefend. We zien wel wat er vanavond gebeurd.”  Vanzelfsprekend komt de toekomst ter sprake. “Er komt in ieder geval een nieuwe cd. Een beetje in dezelfde trant als mijn vorige soloalbum “In Phase”, dus volledig instrumentaal. En verder gewoon doorgaan met waarmee ik nu bezig ben.”

Hiermee is het eerste interview afgelopen. Gregor Hilden is een vriendelijke, rustige gesprekspartner, die een haast verlegen indruk maakt. Iemand die daar geen last van heeft is Jeremy Aussems, die nu aanschuift. Jeremy is gitarist bij Jeremy and the Groovebreakers en the Choax en hij valt de laatste paar jaar vooral op door zijn spel in de Detonics, een band die hoge ogen gooit binnen de Nederlandse blueswereld. Ik vraag hoe het komt zo’n jonge vent  gekozen heeft om zo’n oude-mannen-muziek als de blues te gaan spelen. “Dat is helemaal hun schuld”, hij wijst op zijn ouders Jennifer en Fons, die hem vanavond vergezellen. “Thuis hoorde ik constant hardrock en blues. Toen ik vier was zag ik voor het eerst een video met Stevie Ray Vaughan en toen was ik al verkocht. Op mijn zesde kreeg ik mijn eerste gitaar en zo is het gekomen”. Ondanks zijn aspiraties als gitarist heeft hij al jong besloten om een ander beroep te kiezen. Hij is namelijk barbier en werkt samen met zijn vriendin in hun eigen zaak VIP Hair by Sam in Kaatsheuvel. “Ja, daar heb ik voor gekozen, omdat ik geen zin heb om ieder weekend van huis te zijn en pas midden in de nacht weer thuis te komen. Het moet leuk blijven. Zodra muziek maken op werken gaat lijken is er geen lol meer aan. Ook de andere jongen van de band hebben allemaal een vaste baan. De muziek komt er gewoon bij.” Gregor Hilden vertelde mij al dat hij en Jeremy elkaar nooit eerder hebben ontmoet. “Dat klopt, maar ik kende hem natuurlijk wel. Gerard heeft ons samengebracht. Fantastische toch, om met zo’n gitarist op het podium te staan?” Ik vraag ook Jeremy naar zijn toekomstplannen wat muziek betreft. “Omdat het met de Detonics zo goed gaat staat het werk met de Groovebreakers en the Choax op een laag pitje. We zijn al aan het denken aan een studio-cd met de Detonics en hebben nog andere plannen.” Hij vertelt mij wat ideeën die zij hebben, maar belooft mij hierover nog niets te schrijven. En ik kan bevestigen dat het veelbelovend klinkt. Het is goed dat er nog jonge muzikanten als Jeremy Aussems zijn, die zorgen dat de handgemaakte muziek blijft bestaan.

              

Hierna was het de hoogste tijd voor het optreden. Even na 9 uur trapten Gregor Hilden en zijn band (bas, gitaar, orgel) af met “Mr. Magic” van Hildens cd “In Phase”. Er was helaas relatief weinig publiek op het concert afgekomen; ik telde er zo’n kleine veertig. Jammer, want een artiest als Gregor Hilden verdient meer. De band had er duidelijk zin in en al snel was er sprake van een chemie tussen hen en het publiek. Organist Wolfgang Roggenkamp stal met regelmaat de show met zijn solo’s en Gregor tovert met een lachend gezicht de ene na de andere gitaarsolo uit zijn snaren. Na drie nummers werd Jeremy Aussems gevraagd op het podium te komen, waarna beide gitaristen voor vuurwerk zorgden. Na een korte pauze ging de Gregor Hilden Band weer verder. En voor de laatste nummers werd Jeremy weer op het podium gevraagd. Gregor vertelde dat hij hem niet alleen waardeerde maar tijdens het samenspelen een fan van Jeremy Aussems was geworden. Na een toegift, die voor deze gelegenheid eigenlijk niet gepland was, trok de band nog eens alle registers open, was het tegen kwart voor twaalf echt afgelopen. Een prima optreden, dat mogelijk is gemaakt door Gerard Kolenbrander, die twee fantastische gitaristen heeft samen weten te brengen. Ik hoorde hem na het optreden tegen Gregor zeggen, dat hij  volgend jaar weer iets met Gregor Hilden wil organiseren. Ik zorg er in ieder geval voor, dat ik er weer bij ben.

      

Reacties

Gregor Hilden op 02-11-2017 07:29

Hey Eric, super - danke schön, klasse Bericht!! (Google Übersetzer hat geholfen..

Gerard Kolenbrander op 02-11-2017 07:30
Hallo Eric, geweldig stuk dank daarvoor.

Han de Tekort op 03-11-2017 06:58

Goed verhaal

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl