barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Durga McBroom: Telefonisch interview 22 november 2017

Ruim tien jaar geleden ontstond bij een aantal Pink Floyd-fans het idee om wat nummers van hun idolen in een complete show te verwerken. Inmiddels heeft deze groep zich ontwikkeld tot het vermaarde Pink Floyd Project en toert het land rond met zowel akoestische optredens als spectaculaire shows. Om deze mijlpaal te vieren is in 2016 besloten het project nog eens groter dan anders uit te gaan voeren, vandaar de naam Pink Floyd Project XXL. Bijzonder hieraan is de deelname van zangeres Durga McBroom, die sinds 1987 als achtergrondzangeres aan Pink Floyd verbonden is geweest en ook later met David Gilmour heeft samengewerkt. Als aanloop voor de tournee, waaraan zij zal deelnemen, kreeg ik de gelegenheid voor een telefonisch interview met haar.

Durga is ooit begonnen als actrice en besloot later zangeres te worden. “Dat klopt wel. Eigenlijk deed ik beide, acteren en zingen. In eerste instantie had ik de ambitie om actrice te worden, maar uiteindelijk werd het toch de muziek. De 1987 toer met Pink Floyd was het eerste muzikale project en daar ben ik toen bij gebleven. Later kwam de samenwerking met Youth (ware naam Martin Glover, red.), de bassist van Killing Joke, waarmee ik de band Blue Pearl oprichtte. Daar had ik toen een aantal grote hits mee, zowel in de VS, als in Europa en het Verenigd Koninkrijk.

Naast haar eigen band Blue Pearl en haar werk met Pink Floyd en David Gilmour heeft zij met een groot aantal muzikanten samengewerkt. “De beste herinneringen heb ik aan Billy Idol, met wie ik samen een duet heb geschreven, “Mother Dawn”. En aan Brian Wilson van de Beach Boys, een hele lieve en verlegen man. Carole King, met wiens dochter ik op school heb gezeten. Een voorval dat ik me herinner is het volgende. Ik was met de Engelse rockband James op tournee in Ierland toen condooms in dat land nog verboden waren. The Edge van U2 was er toen ook bij. We hadden toen het rare idee om condooms naar het publiek te gooien. (lachend) We hadden toen waarschijnlijk gearresteerd kunnen worden, maar misschien is dat niet gebeurd omdat The Edge ook meedeed.”

Het Nederlandse Pink Floyd Project XXL draait alweer heel wat jaren mee. Hoe raakte zij betrokken bij hen. “Zij wisten mij te vinden. Dank zij Facebook en de social media. Ik heb met veel Pink Floyd coverbands gewerkt en ik moet eerlijk zeggen dat het Pink Floyd Project XXL een van de beste ter wereld is. Zij zijn professioneel en pakken het ook groots en professioneel aan. Kijk, het maakt op zich niet uit waar zo’n coverband vandaag komt. Europa, Zuid-Amerika, Australië, daar is geen verschil in. Wat wel uitmaakt is of zo’n band professioneel is of dat muzikanten zijn, die dit als hobby doen. Ik neem het op mij om mijn bijdrage niet te beperken tot zang, maar de bands ook te helpen met klinken zoals zij zouden moeten klinken.”

Naast het werken met diverse Pink Floyd coverbands is Durga bezig met diverse andere projecten. “Samen met Youth heb ik als Blue Pearl een nieuwe cd opgenomen, die binnenkort opgenomen. En samen met mijn zus Lorelei (McBroom, zangeres bij Rolling Stones, Rod Stewart enz – red) heb ik een aantal nummers geschreven, die samen met covers van anderen op een nieuwe cd worden uitgebracht. Het publiek is voorlopig nog niet van me af.”

Als laatste vraag van dit gesprek wil ik van haar weten welke opmerking van een ander haar altijd bij zal blijven. Durga hoeft hier niet lang over na te denken. “Toen ik een jaar of veertien oud was zat ik naar een talkshow te kijken waar Jane Fonda een van de gasten was. Haar werd gevraagd of zij jonge artiesten een goed advies kon geven. Zij zei toen: Ga nooit de showbusiness in omdat je het wilt, maar doe het omdat je het moet.”

Tourlijst Pink Floyd Project XXL

Donderdag 7-12

De Vereeniging Nijmegen

Vrijdag 8-12

Philharmonie Haarlem

Zaterdag 9-12

Schouwburg Orpheus Apeldoorn

Maandag 11-12

Concertgebouw de Doelen Rotterdam

Dinsdag 12-12

Zuiderstrandtheater Den Haag

Vrijdag 15-12

de Meenthe Steenwijk

Zaterdag 16-12

Metropool Hengelo 

Meer informatie op www.pinkfloydproject.nl


Reacties

Han de Tekort op 14-12-2017 16:12

Goed verhaal

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl