barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Pink Floyd Project XXL ft. Durga McBroom - Zuiderstrandtheater, Den Haag – 12 december 2017

Ruim tien jaar geleden ontstond bij een aantal Pink Floyd-fans het idee om wat nummers van hun idolen in een complete show te verwerken. Inmiddels heeft deze groep zich ontwikkeld tot het vermaarde Pink Floyd Project en toert het land rond met zowel akoestische optredens als spectaculaire shows. Om deze mijlpaal te vieren is in 2016 besloten het project nog eens groter dan anders uit te gaan voeren, vandaar de naam Pink Floyd Project XXL. Speciaal daarvoor heeft Durga McBroom zich bij de groep gevoegd. Deze Amerikaanse zangeres heeft jarenlang met onder meer Pink Floyd en David Gilmour samengewerkt. Met dit extra grote project heeft de band in 2016 en 2017 door de Nederlandse theaters rondgetoerd. Op 12 december was het Zuiderstrandtheater in Scheveningen aan de beurt.

Als de zaallichten doven wordt een grote pop het podium op gedragen en schalt de tekst uit de film Spartacus met Kirk Douglas door de speakers, gevolgd door de eenzame saxofoon van Hans Wijnbergen  aan de zijkant van de zaal. Hij speelt “Outside The Wall”, waarna de band losbarst met “In The Flesh”. Daarna volgen van “The Wall” nog “The Happiest Days Of Our Lives” en “Another Brick In The Wall pt 1 en 2”, het laatste uiteraard met het niet weg te denken kinderkoor. De sfeer zit er meteen goed in en Pink Floyd Project XXL laat in een ruim twee uur durende show een bloemlezing horen uit het werk van de grote meesters. Kriskras hoort het publiek werk uit de begintijd met Syd Barrett, de topperiode met Rogers Waters en David Gilmour aan het roer, en de laatste jaren van de band met alleen David Gilmour aan het hoofd. “Mother” is een fraai duet tussen Bert Heerink en Durga McBroom. Van “Dark Side Of The Moon” wordt “Money”, “Time”, “Us And Them” en “Great Gig In The Sky” gespeeld. Bij het laatstgenoemde nummer nemen alle vier de dames een deel voor hun rekening. Verder horen we nog onder meer het rauwe en beangstigende “Dogs Of War”, “One Of These Days”, waarmee de tweede set begon, en het juweeltje “Shine On You Crazy Diamond”, dat is opgedragen aan de betreurde Syd Barrett.

       

Naast een prima muzikale presentatie, want de dames en heren zijn gewoon uitstekende muzikanten, was er ook voor het oog genoeg te beleven. Pink Floyd zelf stond al bekend om de uitgekiende lichtshows en ook Pink Floyd Project XXL weet op dit gebied uit te blinken. De nummers worden begeleid door de erbij passende filmprojectie op het grote ronde scherm. Het werk met licht en lasers maakt de zaak helemaal af. De speciaal voor deze tour ingevlogen zangeres Durga McBroom blijkt prima in het geheel te passen. Ze is een uitstekende en veelgevraagd zangeres, die regelmatig de aandacht naar zich toe weet te trekken, zonder zich – als een ster of diva - boven de rest te plaatsen en darmee prima in het geheel past. De basis van de band staat als een huis, waarop de andere muzikanten kunnen bouwen. Zang wordt afgewisseld tussen Heerink, Mustamu en de al genoemde McBroom. En gitarist Henk Bennen tovert de ene na de andere Gilmour-achtige solo of lick uit zijn instrument.

        

Na een dankwoord van gitarist André Becker wordt nog het fenomenale “Comfortably Numb” gespeeld, waarin Henk Bennen als sologitarist lekker kan vlammen. Hierna verdwijnen de artiesten van het podium om binnen enkele minuten weer te verschijnen. Onder luid applaus speelt Becker het intro van “Wish You Were Here” en echt afgelopen is het pas na “Run Like Hell”. Het einde van een grandioze voorstelling. Muziek en show zijn van een eersteklas kwaliteit en hebben internationale allure. Een absolute topband.

        

      

Samenstelling: André Becker (zang, gitaar); Bert Heerink (zang); Chris Mustamu (zang); Henk Bennen (gitaar); Wilco Zethof (drums); Paul Bergman (keyboards); Willem Friso Wielinga (keyboard); Romke de Jong (basgitaar); Hans Wijnbergen (saxofoons); Sanne Hoeksema (achtergrondzang); Femke Hoeksema (achtergrondzang); Eva Sinnema (achtergrondzang)

Special guest: Durga McBroom (zang). Lees hier het interview dat ik onlangs met haar had.

Meer informatie op www.pinkfloydproject.nlReacties

Han de Tekort op 18-12-2017 07:47

Grandioos. Ik ben naar de Doelen geweest. Fantastisch.

Peter Funcke op 18-12-2017 09:16

Top Eric!

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl