barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Telefonisch interview met Thijs Schrijnemakers van Orgel Vreten - 27 februari 2018

Op 2 maart is “De Man En Zijn Machine” verschenen, het nieuwe album van Orgel Vreten. Deze band heeft met de Hammondorgels van Thijs Schrijnemakers en Darius Timmer menig zaal, festival en tv-programma op zijn kop gezet. Naar aanleiding van het verschijnen van deze cd had ik een telefonisch interview met Thijs. Het interview is eerder al verschenen op www.maxazine.nl

Nog voordat men de nieuwe cd opzet valt de titel op. Hoe komen jullie eraan? Dat komt omdat we allemaal eigenlijk een soort nerds zijn, die het liefst met oude instrumenten en machines spelen, eraan sleutelen en rommelen. Onze apparatuur is zo’n zestig of zeventig jaar oud en daar rommelen we graag mee. Verder zijn we toch een stel eigenheimers, die alles zelf willen doen. Nieuwe geluiden en nieuwe mogelijkheden ontdekken. We spelen graag met onze machientjes, vandaar de naam “De Man En Zijn Machine”.

Een paar jaar geleden brachten jullie de cd “Konrad” uit. Wat is het verschil met de nieuwe cd? We hebben veel uitgeprobeerd om nieuwe geluiden te ontdekken. Deze keer zijn we ook gaan werken met vintage synthesizers en ritmecomputers. En voor het eerst wordt gezongen, dat wil zeggen Arno Bakker doet zijn best. Kon je hem verstaan? Eerlijk gezegd, nee, niet echt. (lachend) Vertel dat maar niet aan hem. Sowieso is ons geluid is veel ruiger geworden. We hebben alles tegelijk opgenomen om het rauwe live-gevoel beter te vangen.

Vergeleken met jullie live-optredens met orgelduels blijft het vrij netjes. Vind je? Ik vind juist dat het wel goed overkomt. Kijk, live is daar natuurlijk meer ruimte en tijd voor.

Jullie spelen nog steeds op die oude Hammond B3 orgels. Gaan die nog steeds zo vaak kapot? Haha, nou, ik heb mijn mening hierover moeten bijstellen. In het verleden heb ik dat tijdens interviews wel eens gezegd. Maar eerlijk gezegd valt het best mee. Die orgels zijn zo’n zestig jaar oud en doen het nog steeds. Ach, er brandt wel eens een lampje door en natuurlijk heb ik nog steeds een tas met gereedschap bij me als we gaan optreden. Maar het valt mee. Ik ben wat dat betreft positief bijgedraaid.

Hoe ziet de band er tegenwoordig uit? Op bas hebben we Jan Teerstra en op drums Henri van den Berg. Dan Arno Bakker op sousafoon en trombone. En hij zingt tegenwoordig. En op Hammondorgel heb je Darius Timmer en mijzelf. Van de originele band zijn alleen de bassist en ik nog over. Ooit ben ik begonnen met Robin Piso op het andere orgel. Daar is Darius voor in de plaats gekomen en nu spelen we alweer enige tijd in deze samenstelling.

Enkele jaren terug toerden jullie met de dichter Dennis Gaens rond. Zijn er nog meer plannen in die richting? Dat zou zo maar kunnen. Ideeën hebben we wel. We zijn ook een platform, waarop een samenwerking met anderen mogelijk is. Maar nu gaan we eerst met dit album aan de slag. Dit hebben we eigenlijk als collectief volledig op eigen kracht gemaakt. We zijn weer terug naar de basis gegaan. Je moet het zo zien: muziek is net een sandwich met 1.001 dingen erop. Wij hebben nu weer het brood leren bakken.

Een mooie metafoor. Zijn er verder nog plannen voor de toekomst? Ja, er staan al optredens geboekt. Dan komen er nog een aantal festivals bij. Verder blijven we sleutelen aan het eigen geluid. En, zoals gezegd, zijn er ideeën om met andere samen te gaan werken in de toekomst, maar daar kan ik nu nog geen mededelingen over doen.

"De Man En Zijn Machine" is verschenen op 2 maart 2018 op V2 Records.

 Website: www.orgelvreten.com

Reacties

Han de Tekort op 06-03-2018 07:32

Goed verhaal. leuke band

Thijs Schrijnemakers op 06-03-2018 18:36

Vriendelijk bedankt, Eric!

Het was een leuk gesprek. Nogmaals bedankt voor je tijd.Groet,

Thijs
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl